Bilety na: KOK five o'clock
Organizator: Centrum Kultury w Lublinie
Zakończenie sprzedaży online: 26.03.2025, g. 17:00
KOK five o'clock zaprasza po długiej przerwie na cykl comiesięcznych spotkań. Przesłanie z pierwszych spotkań w 2022 roku wciąz jest aktualne: „Nie spodziewam się, że wszyscy zostaniemy nagle wegetarianami, ale jestem pewien, że w przyszłości będziemy spożywać coraz więcej warzyw, owoców i orzechów. Już teraz mamy do dyspozycji wspaniały wachlarz darów Natury ze wszystkich zakątków świata." - napisał Arto Haroutunian w 1985.
Przeczucie syryjsko-ormiańskiego szefa kuchni powoli staje się rzeczywistością. Żeby się z nią skonfrontować, potrzebna jest wiedza i doświadczenie ogrodnicze, kulinarne i dzielenie się tym z innymi. Stąd pomysł na cykl spotkań prezentujących tradycje regionalnych kuchni roślinnych, potrawy i najważniejsze jej składniki: owoce, warzywa i zioła, mieszanki przypraw, słynnych szefów kuchni i restauracje z jarskim menu.
Każde spotkanie to także okazja na przegląd najlepszych książek o kuchni roślinnej i podzielenie się przepisami i roślinami. Prowadzenie: Cezary Michalec.
Na zakończenie zimy zapraszamy do podróży jak zwykle w poszukiwaniu niezwykłych smaków. Tym razem zaglądając do garnków z zupą. Rozgrzewającą i sycącą. Każdy zakątek świata, ba, każda
rodzina ma swój ulubiony smak i przepis. Nasze polskie zupy są wśród najlepszych i zdobywają wysokie miejsca w rankingach kulinarnych. Azjatyckie zaskakują nasze kubki smakowe egzotycznymi przyprawami. Meksykańskie wywołują ogień w żołądkach. Francuskie, pełne warzyw z kuchennego ogrodu który nazywa się po prostu " potager" od garnka zupy -" pot au soupe". Proste i wykwintne jednocześnie. A tak po prostu- zupy łączą ludzi i mieszają kultury w najpysziejszy sposób.
Przeczucie syryjsko-ormiańskiego szefa kuchni powoli staje się rzeczywistością. Żeby się z nią skonfrontować, potrzebna jest wiedza i doświadczenie ogrodnicze, kulinarne i dzielenie się tym z innymi. Stąd pomysł na cykl spotkań prezentujących tradycje regionalnych kuchni roślinnych, potrawy i najważniejsze jej składniki: owoce, warzywa i zioła, mieszanki przypraw, słynnych szefów kuchni i restauracje z jarskim menu.
Każde spotkanie to także okazja na przegląd najlepszych książek o kuchni roślinnej i podzielenie się przepisami i roślinami. Prowadzenie: Cezary Michalec.
Na zakończenie zimy zapraszamy do podróży jak zwykle w poszukiwaniu niezwykłych smaków. Tym razem zaglądając do garnków z zupą. Rozgrzewającą i sycącą. Każdy zakątek świata, ba, każda
rodzina ma swój ulubiony smak i przepis. Nasze polskie zupy są wśród najlepszych i zdobywają wysokie miejsca w rankingach kulinarnych. Azjatyckie zaskakują nasze kubki smakowe egzotycznymi przyprawami. Meksykańskie wywołują ogień w żołądkach. Francuskie, pełne warzyw z kuchennego ogrodu który nazywa się po prostu " potager" od garnka zupy -" pot au soupe". Proste i wykwintne jednocześnie. A tak po prostu- zupy łączą ludzi i mieszają kultury w najpysziejszy sposób.