Bilety na: Art Week: Gotuj z Jaśkiem Kuroniem
Organizator: Centrum Kultury i Sztuki w Koninie
Zakończenie sprzedaży online: 14.12.2024, g. 16:30
Art Week: Gotuj z Jaśkiem Kuroniem
Jasiek Kuroń gotuje, odkąd pamięta. Może dlatego, że jego ojciec, Maciej Kuroń, również był kucharzem i całą rodzinę zaprzęgał do pomocy. A najpewniej dlatego, że po prostu ma talent. Gotuje w „Pytaniu na śniadanie”, Kuchnia+, „Dzień Dobry TVN”, a już za chwilę także w CKiS-DK Oskard w Koninie! Już 14 grudnia w ramach Art Week. Sztuka na święta zapraszamy na niezwykłe spotkanie i gotowanie z Jaśkiem Kuroniem. Razem przyrządzimy od podstaw dwie świąteczne potrawy – jedną tradycyjną, drugą niebanalną.
Jasiek traktuje gotowanie jako wyraz dobrych emocji, serdeczności i porozumienia ponad podziałami. W jego kuchni nie ma miejsca na półśrodki – wierzy w uczciwe przepisy, najlepsze produkty i esencję smaku doprawioną sercem kucharza. Szerszego i odważniejszego spojrzenia na gotowanie nauczył się w Le Cordon Bleu w Londynie. W Koninie – w Klubokawiarni NOT w CKiS-DK Oskard – dowiemy i nauczymy się, jak idealnie przyrządzić karpia, aby zjadła go ze smakiem nawet osoba, która za nim nie przepada. Podczas specjalnego pokazu kulinarnego Jasiek Kuroń opowie, co zrobić, aby ta ryba nie była „mułowata” oraz podzieli się z nami wieloma ciekawostkami. Dzięki tej kuchni poczujemy przedsmak nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Porozmawiamy o tradycjach, klasycznych potrawach, regionalizmach – czyli o wszystkim, co kształtuje wspaniałą kuchnię polską. Całość zakończy wspólna degustacja.
A co ugotujemy? Zupę rybną na bazie karpia – której wiele osób nie lubi, a zdaniem Jaśka Kuronia tylko z jednego prostego powodu – nie jadło jej! Drugie danie będzie odważne i nieszablonowe – to Koniński Orient, czyli azjatycka potrawka z karpiem w roli głównej, podana z ryżem, żeby przełamać rutynę i pokazać, że karpia można przygotować na milion sposobów.
Spotkanie i gotowanie z Jaśkiem Kuroniem: 14 grudnia, g. 17.00, wejściówki 60 zł/os. Liczba miejsc ograniczona.
Jasiek Kuroń gotuje, odkąd pamięta. Może dlatego, że jego ojciec, Maciej Kuroń, również był kucharzem i całą rodzinę zaprzęgał do pomocy. A najpewniej dlatego, że po prostu ma talent. Gotuje w „Pytaniu na śniadanie”, Kuchnia+, „Dzień Dobry TVN”, a już za chwilę także w CKiS-DK Oskard w Koninie! Już 14 grudnia w ramach Art Week. Sztuka na święta zapraszamy na niezwykłe spotkanie i gotowanie z Jaśkiem Kuroniem. Razem przyrządzimy od podstaw dwie świąteczne potrawy – jedną tradycyjną, drugą niebanalną.
Jasiek traktuje gotowanie jako wyraz dobrych emocji, serdeczności i porozumienia ponad podziałami. W jego kuchni nie ma miejsca na półśrodki – wierzy w uczciwe przepisy, najlepsze produkty i esencję smaku doprawioną sercem kucharza. Szerszego i odważniejszego spojrzenia na gotowanie nauczył się w Le Cordon Bleu w Londynie. W Koninie – w Klubokawiarni NOT w CKiS-DK Oskard – dowiemy i nauczymy się, jak idealnie przyrządzić karpia, aby zjadła go ze smakiem nawet osoba, która za nim nie przepada. Podczas specjalnego pokazu kulinarnego Jasiek Kuroń opowie, co zrobić, aby ta ryba nie była „mułowata” oraz podzieli się z nami wieloma ciekawostkami. Dzięki tej kuchni poczujemy przedsmak nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Porozmawiamy o tradycjach, klasycznych potrawach, regionalizmach – czyli o wszystkim, co kształtuje wspaniałą kuchnię polską. Całość zakończy wspólna degustacja.
A co ugotujemy? Zupę rybną na bazie karpia – której wiele osób nie lubi, a zdaniem Jaśka Kuronia tylko z jednego prostego powodu – nie jadło jej! Drugie danie będzie odważne i nieszablonowe – to Koniński Orient, czyli azjatycka potrawka z karpiem w roli głównej, podana z ryżem, żeby przełamać rutynę i pokazać, że karpia można przygotować na milion sposobów.
Spotkanie i gotowanie z Jaśkiem Kuroniem: 14 grudnia, g. 17.00, wejściówki 60 zł/os. Liczba miejsc ograniczona.